Van de collegebanken naar de praktijk. Hoe groot is die stap eigenlijk?

Stage

Het is een woensdagochtend in mei en ik zit in de trein onderweg naar school. De trein begint langzamer te rijden en om mij heen beginnen mensen te zuchten. Ondertussen gaat mijn telefoon. “Met Nikkie”, zeg ik vrolijk. Met Mark van SQR.NL, hoor ik aan de andere kant van de lijn. Ik heb je sollicitatiebrief gelezen en wij willen je graag uitnodigen voor een gesprek. Kun je vrijdag? Vrijdag heb ik een tentamen schiet er door mijn hoofd. Ik geef aan dat ik niet kan en uiteindelijk spreken we af dat ik diezelfde middag nog langs kom. Bij het eerst volgende station stap ik uit en ik neem de trein weer richting huis. Nog diezelfde middag had ik mijn sollicitatiegesprek en de volgende dag kreeg ik al te horen dat ik was aangenomen. In totaal heeft dit hele proces drie dagen geduurd; dinsdag heb ik mijn sollicitatiebrief gestuurd, woensdag kon ik op gesprek komen en donderdag was ik aangenomen.  

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Dit verhaal klinkt te mooi om waar te zijn. Helemaal omdat je vaak anders hoort; er wordt niet gereageerd, je krijgt een automatisch gegenereerd bedank mailtje of je krijgt pas na een maand reactie. En toch kan ik je vertellen dat dit verhaal waar is. Dit verhaal vertelt namelijk hoe ik mijn stageplek bij SQR.NL heb weten te bemachtigen. De leukste hostingprovider van Nederland, als ik de vacature mocht geloven. Ik had er in ieder geval zin in en keek uit naar de start van mijn stage.

Hosting saai? Hoe kom je erbij!

Voordat ik het wist was de eerste week, waarin ik veel informatie had gekregen en nieuwe mensen had ontmoet, alweer voorbij. Ook was er een post op social media geplaatst waarin ik werd geïntroduceerd. De hele wereld wist nu dat ik aan de slag was gegaan als online marketing stagiaire (ik volg de opleiding Digital marketing aan de Hogeschool van Amsterdam) bij SQR.NL en al snel stroomden de reacties binnen. Ook in mijn omgeving werd ik aangesproken op mijn stage bij SQR.NL. Als ik vertelde dat SQR.NL een hostingprovider in Alkmaar is, keken ze me vaak vragend aan. Voor hen was het bezoeken van een website net zo vanzelfsprekend als het strikken van je veters. Ik wist inmiddels wel beter. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan je denkt, zoals een domeinnnaamwebhosting en eventueel een SSL-certificaat. Ook kreeg ik vaak de vraag of ik dit niet saai vind. Juist niet! Door de ‘agile’ werkwijze is namelijk geen een dag hetzelfde en ik zit met meerdere disciplines in een team wat het extra leerzaam maakt! Ben je benieuwd naar de werkwijze? Lees dan dit artikel van mijn collega Kelly.

Het juiste ritme vinden

Maar eerlijk is eerlijk: de overgang van school naar stage vind ik niet makkelijk. Je zou het kunnen vergelijken met de overgang van de zomer- naar de wintertijd. De donkere dagen zijn wennen en misschien heb je zelfs last van een ‘herfstdip’. Zo voelt de overgang van school naar stage voor mij ook. Ik kwam in een totaal andere omgeving terecht en moest mijn plek zien te vinden binnen het ‘scrumteam’. Ook heb ik moeten leren omgaan met verschillende tools zoals Jira, de Wiki en een ‘visual composer’. Verder heb ik gemerkt dat ik het lastig vind om mij de hele dag te concentreren en het duurde even voordat ik aan het nieuwe ritme was gewend. Fulltime stage lopen is toch wat anders dan drie of vier dagen in de week naar school waarbij de dagen erg kort zijn.

Tijd om de balans op te maken

Zo snel als ik mijn stageplek heb bemachtigd bij SQR.NL, zo snel gaat ook de tijd. Ik ben namelijk al 47 keer op de trein van Obdam naar Alkmaar gestapt en zit dus bijna op de helft van mijn stage. Tot nu toe heb ik al veel mogen leren bij SQR.NL; van meedraaien binnen het ‘scrumteam’ tot het schrijven van een blogartikel over de ‘Gutenberg editor’. Het was misschien niet altijd even makkelijk, maar wel erg leerzaam. Uiteraard ben ik ook mijzelf tegen gekomen en ik heb gemerkt dat er nog veel te leren valt. Mijn grootste uitdaging voor de komende 10 weken? Het uit mijn comfort zone stappen! Heb jij nog tips? Laat het me weten!

Het originele artikel is te lezen op LinkedIn. 

Hungry for news?

Schrijf je in voor de SQR nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Je gegevens worden gebruikt voor het verzenden van nieuws, technische updates en support artikelen.

Ingevoerde gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van onze nieuwsbrieven

Nieusbrief