bSMTP

In deze handleiding leggen we uit hoe je met bSMTP kunt werken. Om gebruik te maken van bSMTP heb je het volgende nodig:

• een bSMTP account
  • een PC/netwerkserver met SMTP serverprogramma
  • een e-mailprogramma

Wat is bSMTP?

Email wordt over het internet verstuurd via SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) en door de provider meestal opgevangen volgens het POP3 protocol (Post Office Protocol). Je verbindt jouw computer met internet en haalt de e-mail vervolgens op met een e-mailprogramma.

Een andere mogelijkheid van het ophalen van email is bSMTP (batched SMTP). Hierbij wordt e-mail door SQR bewaard en direct verstuurd via SMTP. Het belangrijkste voordeel van bSMTP boven POP3 is dat je een eigen mailserver kunt gebruiken en beheren. Je kunt zo alle medewerkers een eigen e-mailadres geven en alle instellingen zelf beheren. Nieuwe e-mailadressen worden bovendien in gebruik genomen zonder tussenkomst van SQR.

Hoe gebruik je bSMTP?

Om e-mail te ontvangen via bSMTP draait op jouw computer of server in het netwerk van een SMTP server programma. Dit programma zorgt ervoor dat jouw computer, e-mail kan ontvangen via SMTP en verdeelt de binnengekomen e-mail over de juiste mailboxen.

De bSMTP mailserver van SQR levert de opgespaarde e-mail af aan poort 25 van jouw computer. Jouw mailserver zorgt er voor dat een browser of een e-mail programma (client) zoals Outlook de e-mail van de mailboxen kan inzien of ophalen. Je kunt instellen of de berichten door de client worden benaderd met POP3, IMAP of Webmail.

Hoe stel je de mailserver in?

Er zijn verschillende mailserver programma’s voorhanden. Voor een uitgebreide uitleg raadpleeg je het best de documentatie van de betreffende makers. In het algemeen gelden de volgende punten:

Als je bij de inkomende e-mail moet kiezen voor IMAP/POP3/SMTP/ESMTP, kies dan voor ESMTP. Je vult nergens de inkomende mailserver pop3.agn-online.nl of mail.agn-e.net in; Je gebruikt immers geen POP3 protocol om de e-mail op te halen.
Als etrn commando stuur je “etrn domeinnaam” naar bsmtp.agn-e.net.
Accepteer slechts e-mail voor jouw eigen domein. Stuur geen e-mail door (relay) die is bestemd voor andere domeinen. Beter nog, accepteer geen e-mail die is bestemd voor andere domeinen. Doe je dit wel, dan kan jouw mailserver door anderen worden misbruikt om bijvoorbeeld spam (ongewenste e-mail) te versturen.
Problemen?

Dit kan diverse oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

De mailserver draait in een netwerk achter een router/proxy/firewall/gateway. Controleer of portforwarding voor poort 25 open staat. Stuur het verkeer door naar het lokale IP adres van jouw mailserver.
Je kunt geen email versturen. Maak je gebruik van een proxy of een firewall, controleer dan of verkeer op poort 25 mogelijk is. Schakel de firewall eventueel tijdelijk uit om het probleem te isoleren.