de domeinnaam van je WordPress website aanpassen

Er kunnen verschillende redenen zijn om de domeinnaam van je WordPress website aan te willen passen. Misschien wil je bijvoorbeeld ‘www’ toevoegen of verwijderen, https toevoegen of volledig overstappen op een nieuwe domeinnaam.

Benodigdheden:

• zorg dat de DNS van de nieuwe domeinnaam al verwijst naar het ip adres van je website (lees hier hoe)

een korte waarschuwing

De beslissing om de domeinnaam van je website aan te passen moet nooit zomaar genomen worden. Het wijzigen van de domeinnaam heeft grote impact op de vindbaarheid van je website. Heb je een bestaande website en is de indexering van je pagina’s in zoekmachines belangrijk voor je? Dan zul je eerst onderzoek moeten doen naar “301 redirects” om ervoor te zorgen dat zoekmachine’s de geïndexeerde pagina’s van je website niet verwijderen uit hun resultaten.

een korte introductie

Het wijzigen van de domeinnaam van je WordPress website bestaat uit twee delen. We passen eerst de domeinnaam waarop WordPress geïnstalleerd is aan en gaan daarna met behulp van een plugin alle verwijzingen naar de oude domeinnaam aanpassen naar de nieuwe domeinnaam.

Stap 1: de WordPress domeinnaam aanpassen

1. Navigeer naar het Dashboard van je WordPress website. In ons geval https://www.janjansen.nl/admin
  2. Klik op ‘Instellingen’
  3. Pas nu de volgende twee velden aan:
    • WordPress-adres (URL): de nieuwe domeinnaam voor je website
    • Siteadres (URL): dezelfde nieuwe domeinnaam voor je website
  4. Klik nu op ‘Wijzigingen opslaan’

Je WordPress website is vanaf nu te bereiken via de nieuwe domeinnaam en niet meer via de oude domeinnaam.

Stap 2: alle verwijzingen naar de oude domeinnaam aanpassen

Om ervoor te zorgen dat alle interne links en afbeeldingen weer werken gaan we alle verwijzingen naar de oude domeinnaam aanpassen. We gaan dit doen met behulp van een plugin.

1. Navigeer naar het Dashboard van je WordPress website. In ons geval https://www.janjansen.nl/admin
  2. Klik op ‘Plugin’ en dan ‘Nieuwe plugin’
  3. Zoek nu naar ‘Better Search Replace’
  4. Klik op ‘Nu installeren’
  5. Klik op ‘Activeren’
  6. Klik nu in de linker menu balk op ‘Gereedschap’ en dan op ‘Better Search Replace’
  7. Vul vervolgens de volgende gegevens in:
    • Zoek naar: het volledige adres van de oude domeinnaam. In ons geval: http://www.janjansen.nl
    • Vervang door: het volledige adres van de nieuwe domeinnaam. In ons geval: https://janjansen.nl
    • Selecteer tabellen: selecteer alle tabellen (Mac: ⌘ + A of Windows: Ctrl + A)
    • Uitvoeren als test?: laat dit voor nu aangevinkt
  8. Klik ‘Zoek/vervang uitvoeren’
  9. Bovenaan de pagina zie je nu wat er vervangen zou worden indien ‘Uitvoeren als test?’ niet aangevinkt was.
  10. Als alles in orde lijkt vink je ‘Uitvoeren als test?’ nu uit en klik je nogmaals op ‘Zoek/vervang uitvoeren’

Klaar! Je oude domeinnaam is nu volledig omgezet naar de nieuwe domeinnaam