Hoe configureer je een WordPress Multisite in Plesk met een eigen domein

Wat is WordPress Multisite?

Een WordPress Multisite netwerk geeft je de mogelijkheid om meerdere WordPress websites te beheren vanuit één enkele WordPress installatie.

Wat heb je nodig voor een WordPress Multisite

Je hebt een hosting abonnement nodig met ondersteuning voor meerdere domeinaliassen zoals onze Webhosting, SuperSnelle WordPress of Reseller Hosting pakketten.

Zorg dat je een WordPress website actief hebt

Zorg dat je in Plesk een WordPress website actief hebt. Installeer een nieuwe WordPress website of detecteer een bestaande.

• Login op het Plesk controle paneel
  • Klik op ‘Websites & domeinen’
  • Klik op de knop ‘WordPress installeren’ indien er nog geen WordPress website aanwezig is of op ‘Scannen’ om een WordPress website te detecteren

Je WordPress website instellen als Multisite

Indien je zojuist WordPress met de knop ‘WordPress installeren’ geïnstalleerd hebt kan je deze stap overslaan.

• Klik in het Plesk controle paneel op ‘Websites & domeinen’
  • Klik op ‘Bestandsbeheer’
  • Open het bestand wp-config.php
  • Controleer of boven
    /* That's all, stop editing! Happy blogging. */

de volgende regel staat:
    define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

voeg de regel toe indien dat niet het geval is en sla je wijzigingen op.

Multisite in WordPress activeren

• Klik in het Plesk controle paneel op ‘Websites & domeinen’ en daarna op de knop ‘Aanmelden’
  • Klik in WordPress in het linker navigatie menu op ‘Tools’ en daarna op ‘Network Setup’
  • Zorg dat de optie ‘Sub-directories’ geselecteerd is en klik daarna op ‘Install’
    • Voeg hetgeen je te zien krijgt onder ‘1’ nu via bestandsbeheer toe aan het bestand wp-config.php boven de regel
      /* That's all, stop editing! Happy blogging. */
    • Voeg hetgeen je te zien krijgt onder ‘2’ nu via bestandsbeheer toe aan het bestand .htaccess, vervang het gehele .htaccess bestand.

Bestandsbeheer vind je in het Plesk controle paneel onder ‘Websites & domeinen’ -> ‘Bestandsbeheer’

Je eerste WordPress Multisite website toevoegen

• Klik in het Plesk controle paneel op ‘Websites & domeinen’ en daarna op de knop ‘Aanmelden’
  • Klik in WordPress in het top menu op ‘My Sites’ -> ‘Network Admin’ -> ‘Sites’
  • Klik op ‘Add New’ om een nieuwe WordPress Multisite website toe te voegen
    • Site Address (URL): bijvoorbeeld websitevanjanjansen
    • Site Title: bijvoorbeeld Jansen’s webwinkel
    • Site Language: selecteer de gewenste standaard taal
    • Admin Email: naar dit adres worden de log-in gegevens voor de nieuwe WordPress Multisite verstuurd.
  • Klik op ‘Add site’ om de nieuwe Multisite toe te voegen

De nieuwe WordPress Multisite is nu bereikbaar via de url domeinnaam.nl/websitevanjanjansen

Maak de Multisite website bereikbaar onder een eigen domeinnaam

• Klik in het Plesk controle paneel op ‘Websites & domeinen’ en daarna op de knop ‘Domeinalias toevoegen’
  • Naam domeinalias: bijvoorbeeld websitevanjanjansen.nl
  • Vink ‘Synchroniseer DNS-zone met het primaire domein’ en ‘Doorschakelen met HTTP-code 301’ uit
  • Klik op ‘OK’ om de domeinalias toe te voegen
  • Klik in het Plesk controle paneel nogmaals op ‘Websites & domeinen’ en daarna op ‘Instellingen voor Apache en nginx’
  • Vink ‘Proxy-modus’ uit en klik op ‘OK’ om de wijzigingen op te slaan.

Het kan tot 10 minuten duren voordat de wijzigingen actief zijn maar daarna zal WordPress Multisite website domeinnaam.nl/websitevanjanjansen bereikbaar zijn via de domeinnaam websitevanjanjansen.nl