Hoe stel ik DNSSEC in?

Steeds vaker krijgen we de vraag om domeinnamen te beveiligen middels DNSSEC. Maar wat is DNSSEC eigenlijk precies? En hoe kun je dit instellen?

DNSSEC inschakelen?

Zeker! Volg de onderstaande stappen om DNSSEC in te schakelen.

1. Log in op Mijn SQR
  2. Klik op ‘Domeinnamen’
  3. Klik op de domeinnaam
  4. Klik op ‘DNS Beheer’
  5. Klik onder ‘+Acties’ op ‘DNSSEC’
  6. Klik op het slot om DNSSEC in te schakelen

Als je wilt kan je nu hier controleren of DNSSEC goed ingesteld staat.
Let op: het kan soms enkele uren duren voordat de DNSSEC instellingen goed verwerkt zijn.

Wat is DNSSEC?

DNSSEC is een uitbreiding op het bestaande DNS protocol en een uitbreiding op de veiligheid van een domeinnaam. Met DNSSEC is het niet meer mogelijk om via spoofing (incorrecte data terugsturen over de nameservers) of Man-in-the-middle (een aanval waarbij de aanvaller in geheim de communicatie tussen de twee partijen wijzigt, zodat deze denken direct in communicatie met elkaar te staan) het verkeer naar een domeinnaam te beïnvloeden.

Hoe voorkomt DNSSEC deze aanvallen?

Via een digitale handtekening koppelt DNSSEC het juiste antwoord op een DNS -query. Door de handtekening kan er gecontroleerd worden of de records die een DNS server stuurt wel valide zijn. De DNS servers van SQR.NL zijn voorzien van een systeem voor asymmetrische cryptografie. Alle DNS informatie wordt hierdoor gesigneerd met een privé sleutel. De gebruikers kunnen middels een publieke sleutel nagaan of de verstuurde informatie kloppend is en deze niet is gewijzigd tijdens dit proces.