Hoe verhuis ik mijn WordPress website?

Heb je besloten om van jouw huidige provider over te stappen naar Hosting.NL? Of is je nieuwe WordPress website gereed en kan deze van de testomgeving naar jouw domeinnaam verhuisd worden? Volg dan deze handleiding om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wil je snel en zonder er tijd in te steken jouw WordPress website verhuizen naar Hosting.NL? Wij hebben een gratis verhuisservice en nemen ‘bijna’ alles uit handen. Het enige wat wij nodig hebben is toegang tot het controlepaneel van je huidige webhosting partij en een webhosting bij Hosting waarnaar wij kunnen migreren.

Zelf je WordPress website verhuizen

Het verhuizen van een WordPress website kan voor de kleinere websites makkelijk via de plugin ‘Duplicator’. Heb je echter een flinke WordPress website met veel bestanden en content, dan kun je dit beter handmatig regelen. Hieronder zijn beide manieren beschreven:

• Maak een back-up van jouw WordPress website:

Je begint altijd met het maken van een back-up van jouw bestaande website. WordPress heeft verschillende Plugins die dit voor jou heel makkelijk maken. Zo kun je bijvoorbeeld WPBackup of Duplicator gebruiken of Updrafts.

Je hebt nu een back-up van jouw volledige website en kunt verder naar de volgende stap. Bewaar de backup ergens op jouw computer in een apart mapje. Dit is voor de zekerheid.

• Zorg ervoor dat jouw nieuwe hosting omgeving gereed is:

Zonder deze webhosting omgeving kun je niets overzetten, wat heel logisch is natuurlijk. Na het bestellen van jouw gewenste hostingpakket of WordPress hosting, heb je alle benodigde gegevens in een aparte mail van ons ontvangen. Wij noemen deze mail: de oplevermail. Let op: je hoeft bij deze stap nog geen domeinnaam verhuizing uit te voeren, dat kan later als jouw website en/of mail is overgezet.

Daarnaast moet je eerst de database voor jouw WordPress website aanmaken. Deze gegevens heb je bij de volgende stap namelijk nodig. Bekijk hiervoor de handleiding: Hoe maak ik een database aan?.

Bekijk nu de video:

WordPress website verhuizen via Duplicator:

Via de plugin ‘Duplicator’ kun je snel en eenvoudig jouw WordPress website zonder al te veel tijd en energie verhuizen. Je kunt dit natuurlijk ook handmatig doen.

1. Log in op jouw huidige WordPress website
      2. Installeer en activeer de Duplicator Plugin
        Zodra deze geactiveerd is, kun je verder met onderstaande stappen
      3. Klik op ‘Duplicator’ in de linker menu balk en dan:
        • ‘Create new’‘Create new’
        • Geef een naam op, bijvoorbeeld “migratie”
        • Klik op ‘Volgende’ / ‘Next’
      4. Er wordt een scan gemaakt en indien deze goed gegaan is, verschijnen er groene knoppen met de tekst ‘Good’ er in.
      5. Klik op ‘Maak’‘Build’
      6. Zodra het bestand klaar is zie je de melding ‘Package completed’
      7. Klik op ‘One-Click Download’ om de migratie bestanden op jouw computer op te slaan
      8. Upload daarna beide bestanden naar je nieuwe hosting omgeving in de ‘public_html’ of ‘httpdocs’ map
      9. Als beide uploads voltooid zijn, ga je in de browser naar ‘jouwnieuwe-url/installer.php’
        Bijvoorbeeld: ‘janjansen.nl/installer.php’
      10. Voer de volgende 3 stappen uit:
        1. Klik op ‘Next’ om het ‘Archive bestand’ uit te pakken
        2. Creëer de ‘database’ door de gegevens in te vullen van jouw nieuwe website
          Test de nieuwe database voor de zekerheid en klik dan op ‘Next’ om de database daadwerkelijk te installeren
        3. Zodra de database geïnstalleerd is, moet je de database updaten, inclusief alle files. Klik op ‘Next’ om dit te doen
      11. Jouw website is nu volledig verhuisd naar de nieuwe omgeving en klaar om te gebruiken
      12. Log in op jouw ‘Admin’ door jouw normale gegevens te gebruiken
      13. Voordat je de plugin verwijdert, is het verstandig om eerst te controleren of jouw website, op de nieuwe omgeving, volledig werkt
      14. Als de website in orde is, kun je de installatie verwijderen via ‘Remove installation’

Jouw website is volledig verhuisd van de oude hosting omgeving naar de nieuwe hosting omgeving.

WordPress website handmatig verhuizen:

Zorg dat je stap 1 (back-up maken) en stap 2 (gereedmaken hostingomgeving/WordPress hosting) in de handleiding hierboven al hebt gedaan.

We hebben nog geen uitgeschreven handleiding voor het handmatig verhuizen van een WordPress website, maar op https://codex.wordpress.org/Moving_WordPress vind je alle stappen duidelijk uitgelegd.

Wil je ook jouw e-mail verhuizen naar Hosting.NL?

Bekijk dan de volgende handleidingen:

1. Hoe maak ik een e-mailaccount aan?
    2. Mailbox exporteren van huidige provider
    3. Mailbox importeren naar jouw Hosting.NL e-mail omgeving