Hoe verhuis ik mijn WordPress website?

Heb je besloten om van jouw huidige provider over te stappen naar SQR.NL? Of is je nieuwe WordPress website gereed en kan deze van de testomgeving naar jouw domeinnaam verhuisd worden? Volg dan deze handleiding om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het verhuizen van een WordPress website kan voor de kleinere websites makkelijk via de plugin ‘Duplicator’. Heb je echter een flinke WordPress website met veel bestanden en content, dan kun je dit beter handmatig regelen. Hieronder zijn beide manieren beschreven:

• Maak een back-up van jouw WordPress website:

Je begint altijd met het maken van een back-up van jouw bestaande website. WordPress heeft verschillende Plugins die dit voor jou heel makkelijk maken. Zo kun je bijvoorbeeld WPBackup of Duplicator gebruiken of Updrafts.

Je hebt nu een back-up van jouw volledige website en kunt verder naar de volgende stap. Bewaar deze ergens op jouw computer in een apart mapje. Dit is voor de zekerheid.

• Zorg ervoor dat jouw nieuwe hosting omgeving gereed is:

Zonder deze omgeving kun je niets overzetten, wat heel logisch is natuurlijk. Na het bestellen van jouw gewenste hostingpakket of WordPress hosting, heb je alle benodigde gegevens in een aparte mail van ons ontvangen, met als onderwerp: ‘Je nieuwe hostingpakket voor [domeinnaam] is aangemaakt’. Wij noemen deze mail: de oplevermail. Let op: je hoeft bij deze stap nog geen domeinnaamverhuizing in te geven, dat kan later als jouw website is overgezet.

Daarnaast moet je eerst de database voor jouw WordPress website aanmaken. Deze gegevens heb je bij de volgende stap namelijk nodig. Bekijk hiervoor de handleiding: Hoe maak ik een database aan?.

Bekijk nu de video:

WordPress website verhuizen via Duplicator:

Via de plugin ‘Duplicator’ kun je snel en eenvoudig jouw WordPress website zonder al te veel tijd en energie verhuizen. Je kunt dit natuurlijk ook handmatig doen.

1. Log in op jouw huidige WordPress website.
      2. Installeer de Duplicator Plugin.
        Zodra deze geactiveerd is, kun je verder met onderstaande stappen.
      3. Ga naar ‘plugin’ en klik op ‘Create new’.
        Een package bestaat uit een ‘Archive’ en een ‘Installer’:
        De ‘Archive’ bestaat uit de bestanden van de website en de database.
        De ‘Installer’ is bedoeld om de website te herinstalleren.
      4. Klik op ‘Next’.
        Er wordt een scan gemaakt en indien deze goed gegaan is, verschijnen er groene knoppen met de tekst ‘Good’ er in.
      5. Klik op ‘Build’ om de package verder op te bouwen.
      6. Als de package is voltooid, verschijnt de tekst ‘Package completed’.
      7. Klik op de knop ‘Installer’ én ‘Archive’ om de bestanden op jouw computer op te slaan.
      8. Upload daarna beide bestanden naar je nieuwe hosting omgeving in de ‘public_html’ map.
      9. Als beide uploads voltooid zijn, ga je in de browser naar ‘jouwnieuwe-url/installer.php’.
        Bijvoorbeeld: ‘test.janjansen.nl/installer.php’.
      10. Voer de volgende 3 stappen uit:
        1. Klik op ‘Next’ om het ‘Archive bestand’ uit te pakken.
        2. Creëer de ‘database’ door de gegevens in te vullen van jouw nieuwe website.
          Test de nieuwe database voor de zekerheid en klik dan op ‘Next’ om de database daadwerkelijk te installeren.
        3. Zodra de database geïnstalleerd is, moet je de database updaten, inclusief alle files. Klik op ‘Next’ om dit te doen.
      11. Jouw website is nu volledig verhuisd naar de nieuwe omgeving en klaar om te gebruiken.
      12. Log in op jouw ‘Admin’ door jouw normale gegevens te gebruiken.
      13. Voordat je de ‘Plugin’ verwijdert, is het verstandig om eerst te controleren of jouw website, op de nieuwe omgeving, volledig werkt.
      14. Als de website in orde is, kun je de installatie verwijderen via ‘Remove installation’.

Jouw website is volledig verhuisd van de ene hosting omgeving naar de nieuwe hosting omgeving.

WordPress website handmatig verhuizen:

Zorg dat je stap 1 (back-up maken) en stap 2 (gereedmaken hostingomgeving/WordPress hosting) in de handleiding hierboven al hebt gedaan.

We hebben nog geen uitgeschreven handleiding voor het handmatig verhuizen van een WordPress website, maar op https://codex.wordpress.org/Moving_WordPress vind je alle stappen duidelijk uitgelegd.

Wil je ook jouw e-mail verhuizen naar SQR.NL?

Bekijk dan de volgende handleidingen:

1. Hoe maak ik een e-mailaccount aan?
    2. Mailbox exporteren van huidige provider
    3. Mailbox importeren naar jouw SQR.NL e-mail omgeving