Hoe werkt de WordPress plugin Yoast?

Naar aanleiding van ons bericht Optimalisatie van webpagina’s met Yoast, hebben wij wat vragen gekregen over hoe deze plugin precies werkt. In deze handleiding leggen we de basis functionaliteiten van deze plugin uit.

Zorg ervoor dat je de Yoast plugin geïnstalleerd hebt. Op Plugins installeren in WordPress lees je hoe je de plugin kunt installeren.

Plugin Yoast inschakelen

Zodra je Yoast geïnstalleerd én geactiveerd hebt, staat deze standaard op jouw pagina’s en onder je berichten. Scrol een stukje naar beneden totdat je de Yoast plugin ziet:

yoast plugin

1. Bedenk een focus trefwoord waarop je gevonden wilt worden en vul deze in bij ‘Focustrefwoord’:
    Focustrefwoord
  2. Klik vervolgens op ‘Snippet bewerken’ om de tekst te optimaliseren:
    Sippet bewerken
  3. Vul een pakkende ‘SEO-titel’ in met genoeg woorden totdat de oranje balk eronder groen is:
    Seo titel
  4. De ‘Slug’ is een deel van de url achter de pagina/bericht dat samen de url van de pagina vormt. Deze kun je indien nodig aanpassen. Echter moet je dan wel de daadwerkelijke slug van de pagina bewerken.
  5. Tot slot heb je de ‘Meta-omschrijving’ waar je een kort verhaaltje vertelt over wat er nu eigenlijk op de pagina staat. Hierbij is het belangrijk dat het focustrefwoord genoemd wordt en dat je weer voldoende tekst invoert totdat de balk eronder groen kleurt:
    Meta omschrijving

Analyse

Als je alledrie de onderdelen hebt ingevuld en de content van de pagina goed hebt gevuld met content en afbeeldingen, kun je via de Analyse’ bepalen of je de pagina nog verder wilt optimaliseren.

Analyse Yoast

De ‘Analyse’ is onderverdeeld in drie categorieën: ‘Problems’, ‘Improvements’ en ‘Good’.

Onder ‘Problems’ (met rood aangegeven) staan de problemen die je direct zou moeten oppakken. Bij ‘Improvements’ (met oranje aangegeven) staan verbeterpunten die je nog zou kunnen doorvoeren. En alles wat je goed gedaan hebt, staat onder ‘Good’ (met groen aangegeven).

Niet indexeren

De kans bestaat dat je een pagina hebt die je helemaal niet wilt optimaliseren. Als je een pagina hebt met jouw ‘Algemene voorwaarden’, dan hoef je deze natuurlijk niet te optimaliseren, maar je wilt wel dat die pagina bestaat. Je kunt deze pagina dan uitschakelen voor de indexatie.

1. Scrol naar ‘Yoast’ onderaan de pagina.
  2. Klik op het ’tandwiel’:
    Noindex
  3. Klik vervolgens op het ‘scrolldown menu’ en selecteer: ‘noindex’.

De pagina wordt nu niet geïndexeerd.

Wil je hulp met Yoast?

We hebben verschillende partners die je kunnen helpen met het schrijven van goede webteksten en aanvullende uitleg over deze plugin. Stuur een mail naar support@sqr.nl en wij brengen je in contact met één van onze partners.