Met Mac OS X je MySQL database benaderen vanaf iedere locatie

Bij SQR.NL zijn we gefocust op veiligheid en staan om die reden niet toe dat iedereen zomaar een (onveilige) verbinding op mag zetten met een MySQL database.

Er is echter geen nood aan de man! In dit artikel leggen we uit hoe je relatief eenvoudig een veilige verbinding kan opzetten vanaf je eigen computer met de MySQL database van je website met behulp van een SSH tunnel.

LET OP! Je hebt een ‘Webhosting M’ of een ‘Webhosting L’ pakket nodig om aan de slag te gaan.

Wat heb je verder nodig:

• Een ‘MySQL client’ zoals Sequel Pro
  • Het programma ‘Terminal’ (een standaard programma op je Mac)
  • Een aangemaakte database
  • Een werkende SSH verbinding

Om de SSH tunnel op te zetten gaan we het volgende commando gebruiken in Terminal:

ssh -L 3307:127.0.0.1:3306 gebruikersnaam@domein.nl

Wat betekend dit commando?

• ssh: we gaan gebruik maken van een Secure Shell om verbinding te maken met de database
  • -L geeft aan dat we het verkeer door willen gaan sturen
  • 3307 is de lokale poort waar we verbinding mee gaan maken
  • 127.0.0.1 is het ip adres van de MySQL server waar we later mee gaan verbinden
  • gebruikersnaam: dit is de hoofd gebruikersnaam uit de originele oplever e-mail
  • @: hiermee geven we aan met welke (MySQL) server we verbinding gaan maken
  • domein.nl: vervang dit door je eigen domeinnaam of de server naam die je kan vinden in de originele oplever e-mail

Nu we weten wat we aan het doen zijn, kunnen we aan de slag en de SSH tunnel activeren!
Open het programma ‘Terminal’ met ‘Spotlight’: Druk ‘⌘ Command + Spatiebalk’ en type ‘Terminal’ in en druk hierna op ‘Enter’.

terminal

Voer nu het naar jouw situatie aangepaste commando in gevolgd door een enter, in ons geval is dat:

ssh -L 3307:127.0.0.1:3306 janjanse@janjansen.nl

ssh_tunnel

Er gebeurt niets nadat je op ‘Enter’ gedrukt hebt, dat klopt! De SSH tunnel is nu succesvol opgezet en we kunnen verbinding gaan maken met je MySQL database.

Open Sequel Pro en vul de volgende gegevens in:

sequal_pro

Klik nu op ‘Connect’ om verbinding met je MySQL database te maken.
Gefeliciteerd je kan nu vanaf je Mac OS X computer verbinding maken met je MySQL database.