Met een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op jouw VPS

Normaliter log je met een SSH sleutel in op jouw VPS. Indien je in plaats daarvan met een gebruikersnaam en wachtwoord in wilt loggen volg je onderstaande stappen.

Een gebruikersnaam en wachtwoord toevoegen

1. Maak via SSH verbinding met jouw VPS
    ssh ubuntu@123.123.123.123
  2. Voeg een nieuwe gebruiker toe
    # adduser jan
    Adding user `jan' ...
    Enter new UNIX password:
    Retype new UNIX password:
    passwd: password updated successfully
    Er zal twee maal gevraagd worden om een wachtwoord in te stellen. Klik hier om een veilig wachtwoord te genereren. Het antwoord op de overige vragen kan je leeg laten door op ‘Enter’ te klikken.
    Changing the user information for henk
    Enter the new value, or press ENTER for the default
    Full Name []:
    Room Number []:
    Work Phone []:
    Home Phone []:
    Other []:
    Is the information correct? [Y/n] y
    Het antwoord op de vraag ‘Is the information correct?’ beantwoord je door op ‘y’ te drukken gevolgd door ‘Enter’
  3. Voeg de aangemaakt account nu toe aan de sudo groep
    usermod -aG sudo username

Inloggen met een wachtwoord toestaan op jouw VPS

Standaard mag je niet met een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op jouw VPS. Volg onderstaande stappen om dit aan te passen.

1. Maak via SSH verbinding met jouw VPS
    ssh ubuntu@123.123.123.123
  2. Open het bestand /etc/ssh/sshd_config
    vim /etc/ssh/sshd_config
  3. Pas de volgende regel
    PasswordAuthentication no
    aan naar:
    PasswordAuthentication yes
  4. Sla het bestand op met de toetsencombinatie
    :wq
  5. Herstart als laatste SSH om de wijziging actief te maken
    sudo service ssh restart