Pagina’s redirecten met 301 redirects

Iedere website wordt wel eens geüpdate, gewijzigd of er worden complete pagina’s verwijderd. Dit gebeurd vaak bij het lanceren van je nieuwe verbeterde website. Hierbij veranderen de bestandsnamen (bijv. van index.html naar index.php). Echter zonder het instellen van een 301 redirect worden deze veranderde pagina’s onbereikbaar en leiden deze naar een 404 not found pagina.

Zoekmachines als Google en Bing hebben namelijk de oude URL’s in hun index opgenomen en sturen bezoekers naar die inmiddels verwijderde of gewijzigde pagina’s toe.

De 301 redirect

De beste manier dit te voorkomen is door de zogenaamde ‘301 redirect’ in te stellen. De redirect stuurt de bezoeker automatisch door naar de nieuwe pagina wanneer het opgeroepen wordt. Dit gebeurd op een veilige wijze, zonder dat je bang hoeft te zijn voor penalty’s van de zoekmachines.

Heel specifiek gesproken vertelt de 301 redirect de browser of de zoekmachine dat de opgevraagde pagina verhuisd is en het stuurt de bezoeker automatisch door naar het nieuwe adres. Het instellen van deze 301 redirect is het makkelijkst en snelst in te stellen via het .htaccess bestand. Je kunt het ook via de mod_rewrite module in httpd.conf of .htaccess instellen. Deze optie gebruik je ook wel voor het automatisch redirecten naar de met een SSL certificaat beveiligde verbinding.

301 Redirecten met .htaccess

Het werkt als volgt:

• Maak een bestand aan, genaamd ‘.htaccess’  (let op punt in het begin!)
    De kans is aanwezig dat je al een .htaccess bestand in de bestandmappen hebt. In dat geval moet je het bestaande bestand aanvullen met de redirects.
  • Plaats het bestand in de root van de website
  • Open het .htaccess bestand in een code-editor (kladblok of teksteditor)
  • Voeg de volgende regels toe aan het .htaccess bestand:
    Redirect 301 /oud/oud.html http://www.jouwsite.nl/nieuw.html

Let op: het eerste deel van de tekst betreft het pad van het oude bestand. Dus zonder ‘https://www’.

301 Redirecten met Mod_Rewrite

Je kunt ook redirecten via Mod_Rewrite. Dit is eigenlijk de beste manier om te redirecten. Aangezien niet iedere website die naar jouw website linkt, dit op de manier zoals jij verwacht gebeurd. Zo kan er bijvoorbeeld iemand linken naar http://www.jouwsite.nl, terwijl een ander juist linkt naar http://jouwsite.nl.  Google zal voor iedere URL een aparte pagerank toekennen. Met de code hieronder kun je dat aanpassen.

RewriteEngine On
rewritecond %{http_host} ^jouwsite.nl
rewriteRule ^(.*) http://www.jouwsite.nl/$1 [R=301,L]