Een redirect, wat is dat en hoe stel ik deze in?

Een ‘redirect’ is een doorverwijzing van het een internetadres (URL) naar een andere URL. Dit gebeurt veelal om bezoekers naar de juiste webpagina te leiden, bijvoorbeeld als een URL is gewijzigd of als een website of URL is opgeheven. Indien een pagina niet meer bestaat, maar wel ooit door zoekmachines geïndexeerd is, kan men via een zoekresultaat een zogenaamde ‘404 melding’ krijgen. Deze ‘404 meldingen’ hebben een negatieve invloed op je ranking in Google. Via een ingestelde redirect (verwijzing) komt een bezoeker via de oude (niet meer bestaande) URL toch op de nieuwe URL uit. Aangezien websites veelal niet statisch zijn en Google geïndexeerde informatie blijft tonen, is het raadzaam om redirects in te stellen.

Een redirect kan ook voor domeinnamen ingezet worden, bijvoorbeeld wanneer een website van domeinnaam is veranderd, of wanneer de domeinnaam zonder ‘www.’ is, zoals ‘sqr.nl’ voor consistentie naar de naam met ‘www.’ moet verwijzen (www.hosting.nl).

Indien de website een SSL certificaat heeft, is het ook noodzakelijk de ‘HTTP://’ versie van de website naar de veilige ‘HTTPS://’ versie te redirecten.

Lees hier welke soorten redirects er zijn.
Lees hier hoe je een redirect zelf kunt instellen.