via command-line interface de DNS van een domeinnaam beheren

Met onze API is het mogelijk om de domeinen en DNS onder je eigen account en van je klanten te beheren. In dit artikel leer je hoe je met CLI tool Restish de DNS van een domeinnaam ophaalt, DNS records verwijderd en nieuwe DNS records toevoegt. In dit voorbeeld gebruik we als test domein janjansen.nl.

1. Installeer Restish

brew install danielgtaylor/restish/restish
  2. Maak een Restish configuratie bestand aan de URL van de HostingNL API en je API token:

vi /Users/mark/.restish

{
      "sqrnl": {
        "base": "https://api.hosting.nl/",
        "profiles": {
          "default": {
            "headers": {
              "API-TOKEN": "API token"
            }
          }
        }
      }
    }
  3. Op de volgende manier vraag je de DNS zone van janjansen.nl op.

restish sqrnl/domains/natuurwinkeltje.nl/dns
  4. Om DNS records te verwijderen noteer je de id’s van de DNS records hierboven die je wilt verwijderen. Negeer het record met type SOA. Maak vervolgens een bestand aan met de naam delete.json met daarin de id’s van de DNS records die je wilt verwijderen. Gebruik daarvoor het volgende formaat:

[
      {
        "id": 773099
      },
      {
        "id": 773101
      },
      {
        "id": 773102
      },
      {
        "id": 773103
      }
    ]
  5. Verwijder vervolgens met onderstaand commando de betreffende records uit de DNS zone van janjansen.nl

restish delete sqrnl/domains/janjansen.nl/dns <delete.json
  6. Om nieuwe DNS records toe te voegen aan de DNS zone van janjansen.nl maak je een bestand aan met de naam zone.json met daarin de nieuwe DNS records. Gebruik daarvoor het volgende formaat:

[
        {
          "content": "ns1.hosting.nl",
          "name": "janjansen.nl",
          "prio": "0",
          "ttl": "86400",
          "type": "NS"
        },
        {
          "content": "ns2.sqr.domains",
          "name": "janjansen.nl",
          "prio": "0",
          "ttl": "86400",
          "type": "NS"
        },
        {
          "content": "ns3.sqr.cloud",
          "name": "janjansen.nl",
          "prio": "0",
          "ttl": "86400",
          "type": "NS"
        },
        {
          "content": "1.2.3.4",
          "name": "janjansen.nl",
          "prio": "0",
          "ttl": "3600",
          "type": "A"
        }
    ]
  7. Voeg vervolgens alle nieuwe DNS records toe met onderstaand commando:

restish post sqrnl/domains/natuurwinkeltje.nl/dns <zone.json