Waarom betaalde SSL?

Met de invoering van AVG/GDPR en de aankondiging van Google om websites zonder SSL als onveilig te markeren, is het essentieel om een certificaat geïnstalleerd te hebben. Er zijn diverse aanbieders van SSL certificaten waaronder open source oplossingen die gratis certificaten aanbieden. Gratis SSL kan voor sommige sites voldoende lijken omdat ook hiermee gegevens versleuteld worden. Om de houder van een domeinnaam goed te verifiëren, is een betaalde dienst voor SSL noodzakelijk. Daarnaast bieden de gratis oplossingen slechts de Domein Validatie aan, waarbij de bezoeker van de website nog niet ziet wie of welk bedrijf houder van de domeinnaam is. De Organisatie Validatie en Uitgebreide Validatie geven deze informatie wel en zijn alleen tegen betaling aan te vragen.

Schijnveiligheid

Er is dus wel degelijk een keerzijde aan de gratis SSL certificaten. Het grootste nadeel is dat de aanbieders bij de aanvraag niet de identiteit van de domeinnaamhouder controleren. Er wordt weliswaar een versleutelde verbinding tussen browser en webserver gemaakt, maar dit bevestigt niet dat de organisatie die eigenaar is van het certificaat, de rechtmatige eigenaar is. Er wordt slechts geautomatiseerd gecontroleerd of de domeinnaam lijkt op bekende domeinnamen die vaak misbruikt worden voor phishing en malware. Commerciële leveranciers, die betaalde SSL certificaten aanbieden, controleren dit namelijk ook nog handmatig. Gratis SSL biedt voornamelijk schijnveiligheid.

Service

Bij de gratis varianten ontbreekt de ondersteuning aan de klant. Natuurlijk, de uitgevers van gratis SSL bieden slechts één soort certificaat en er is geen facturatie, dus daarom heb je weinig ondersteuning nodig. Maar wat als het niet lukt om het certificaat te installeren? Wat als je voor meerdere subdomeinnamen een certificaat wilt hebben? Bij betaalde SSL worden grondige controles uitgevoerd en worden voorzorgsmaatregelen tegen phishing en malware genomen. Bovendien leggen we graag uit wanneer een standaard certificaat toereikend is en wanneer een uitgebreidere variant beter is: bijvoorbeeld bij validatie van meerdere domeinnamen of voor de gehele organisatie erachter.