Matomo analysetool installeren

In ons artikel over de gratis Matomo analysetool gaan we in op de voordelen en functionaliteit en dat dit eenvoudig geïnstalleerd kan worden bij een webhostingpakket van Hosting.NL.
Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe deze tool geïnstalleerd wordt:

1. Log in op Mijn Hosting
  2. Selecteer bij ‘Diensten‘ het webhostingpakket waar je Matomo wilt installeren
  3. Klik op ‘Installeer applicatie
  4. Selecteer bovenin ‘Installeer nieuwe applicatie
  5. Ga naar de categorie ‘Onderzoeken en statistieken
  6. Klik vervolgens op het Matomo icoon

Nu opent een venster waar enkele instellingen ingevuld moeten worden

1. In het eerste veld is de betreffende website al ingevuld
  2. Bij ‘Folder‘ maak je een subfolder aan bijvoorbeeld ‘analytics
  3. Website inhoud op ‘Demo Content‘ laten staan
  4. Kies bij ‘Taal‘ voor Nederlands als dit nog niet geselecteerd is
  5. Maak nu een ‘Titel‘ aan die in Matomo verschijnt
  6. Maak een eigen ‘Gebruikersnaam‘ en ‘Wachtwoord‘ aan
  7. Klik op de tweede tab ‘Login Details‘ om het gekoppelde mailadres voor deze applicatie te checken of aan te passen.
  8. Klik op ‘Installeer nu!‘ en Matomo wordt voor je geïnstalleerd.
  9. Ga nu naar www.janjansen/analytics.nl om in te loggen bij Matomo (als jouw website www.janjansen.nl is)
  10. Log in met de ‘gebruikersnaam’ en ‘wachtwoord’ dat je voor Matomo hebt aangemaakt
    Matomo inlogscherm
  11. Klik rechtsboven op het tandwieltje
  12. Ga links in het menu naar ‘Platform’ > ‘API’
  13. Rechts vind je jouw tracking code die je selecteert door erop te klikken
    Auth code Matomo
  14. Kopieer deze code en plak deze in jouw CMS bij de geïnstalleerde Matomo plugin