Start met Google Analytics

Hoe maak ik een profiel aan en gebruik ik Google Analytics?

Een stappenplan om te starten met Google Analytics

1. Maak een profiel aan op www.google.com/intl/nl_ALL/analytics/. Heb je al een Google account? Dan kun je inloggen met je Gmail-gegevens (ga naar stap 2). Nog geen account? Maak hem dan op deze website aan. Dat doe je door het aanmeldformulier in te vullen, een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen en de link in de verificatie in je mailbox aan te klikken.
  2. Klik op de website van analytics op ‘BEHEERDER’ links onderin en in de volgende pagina op ‘Maak account’. Indien je meerdere websites wilt inzien vanuit een account kun je na het aanmaken van en account aparte ‘Properties’ aanmaken per website.
  3. Vul in het formulier de URL van je website in, kies een accountnaam (om straks je website te kunnen herkennen in de statistieken), stel de tijdzone
  4. Vink de boxjes aan bij de ‘Instellingen voor gegevens delen’ indien akkoord. Vervolgens klik je onderin op ‘Tracking-ID ophalen’.
  5. Om je website aan je net aangemaakte accountnaam te koppelen, moet je de code die Google zojuist voor je heeft aangemaakt, op iedere pagina in je website plaatsen. Tijdens het aanmelden wordt duidelijk aangegeven welke code dit is: ‘Dit is de trackingcode voor de algemene sitetag (gtag.js) voor deze property. Kopieer de code en plak deze als eerste item in het <HEAD>-gedeelte van elke webpagina die je wilt bijhouden. Als je al een algemene sitetag op jouw pagina hebt, voeg je de regel ‘config’ uit het onderstaande fragment toe aan jouw bestaande algemene sitetag.’. Je plaatst deze code in de broncode van je pagina’s, direct vóór de -tag (dat is meestal de laatste code in de broncode van je pagina’s). Bij WordPress en andere CMS-systemen is de Tracking-ID vaak gewoon te plaatsen in plaats van de hele code. Tracking-ID lijkt op: UA-12345678-12

Zodra deze code gekoppeld is, wordt het verkeer gemeten. De gegevens zijn niet meteen zichtbaar, dus check de volgende dag even of je data ziet en de code dus goed geplaatst is. Vraag je wedbouwer anders om te helpen bij het plaatsen van de code op de juiste plek.