Plugins installeren in WordPress

Wat zijn plugins?

WordPress maakt gebruik van plugins waarmee je jouw website op alle mogelijke manieren kunt uitbreiden. Er zijn duizenden plugins beschikbaar waarmee je verschillende functies aan jouw website kunt toevoegen. Zo is er bijvoorbeeld een plugin om een slideshow in jouw website te tonen of om een complete webshop in de website te integreren. Het gebruik van plugins maakt het beheren van jouw website heel gemakkelijk.

Wel moet je de plugins handmatig installeren en activeren. Hieronder beschrijven we kort hoe dit in zijn werk gaat.

Plugins installeren:

Als je bent ingelogd op jouw WordPress website, zie je in het linkermenu ‘Plugins’ staan. Klik hier op, zodat je in het dashboard van de plugins terecht komt. Hier vind je al geïnstalleerde plugins, maar kun je ook nieuwe plugins opzoeken.

1. Via Nieuwe plugin kun je een plugin naar keuze opzoeken.
  2. Vul in de zoekbalk rechts een zoekwoord in. Bijvoorbeeld: ‘Backup’. WordPress gaat vervolgens zoeken naar alle plugins die backups maken. Iedere plugin heeft een rating en er wordt getoond hoeveel gebruikers de plugin geïnstalleerd hebben. Zo kun je een inschatting maken hoe goed de plugin is.
  3. Als je op een plugin klikt, dan kun je aanvullende informatie lezen en ook verschillende schermafbeeldingen vinden, zodat je kunt besluiten of de layout bij jouw website past.
  4. Via ‘Nu installeren’ kun je de plugin installeren.
  5. Zodra de installatie is voltooid, kun je de plugin direct activeren via ‘Activeren’.
  6. De plugin verschijnt in het linkermenu onder de juiste categorie en vanaf daar kun je met de plugin aan de slag.

Het is verstandig om vóór de installatie van een nieuwe plugin even een backup te maken van jouw website. Een plugin kan namelijk (ondanks dat de plugins veilig zijn) de website (of het thema) verstoren waardoor je problemen met je website kunt krijgen.

Daarnaast raden wij aan om ongebruikte en gedeactiveerde plugins te verwijderen, om eventuele aanvallen op de website te voorkomen.

Tot slot nog één tip: Zorg ervoor dat je de plugins up-to-date houdt. Op onze support pagina hebben we een artikel over het automatisch updaten van WordPress.

Heb je nog geen WordPress website, maar wil je wel graag jouw eigen WordPress website beginnen? Wij maken het jou makkelijk en bieden verschillende WordPress hostingpakketten aan, zodat je snel aan de slag kunt met jouw nieuwe website.